Krachtvangen ➵
Ga je mee krachtvangen? 

Wie ben ik?


Mijn naam is Jozette de Kan. Ik ben 57 jaar en Hoogsensitief!


Als kind voelde ik mij anders dan anderen... 

Mijn klasgenoten waren voor mijn gevoel met hele andere dingen bezig dan ik. Ik voelde mij ouder en wijzer. Eigenlijk was ik veel te verstandig voor mijn leeftijd. Ik was heel serieus in dingen. Dacht heel veel na. Ik had een enorme hekel aan onrecht. Gaf mijn mening als ik iets niet normaal of oneerlijk vond. Ik had dan ook geregeld ruzie en was vaak het mikpunt van pestgedrag.  

Ik kreeg steeds meer moeite met de wereld om mij heen. Ik was een enorme dromer. Verzon mijn eigen sprookjes. Deze liepen natuurlijk altijd goed af.  En de 'goeierikken' wonnen altijd. Alleen merkte ik dat dit in de 'echte' wereld anders was. Ik ervaarde hoe gemeen en hard mensen soms konden zijn. Ik was helemaal overstuur als ik op tv zag dat dieren of mensen oneerlijk werden behandeld. Het maakte mij boos, verdrietig en bang. Ik snapte niet waarom mensen dingen deden om anderen kwaad te doen. 

Ik werd steeds stiller. Trok mij vaker terug in mijn eigen wereldje. Mijn slaapkamer was voor mij een veilige haven. Daar voelde ik niet de negatieve energieën van de buitenwereld. Hier kon ik verdwijnen in mijn eigen droomwereld. Maar als ik op vakantie ging en met meerdere mensen in een tent of vakantiehuisje sliep, had ik geen eigen ruimte om mij terug te trekken. Bijna altijd ging het mis. Ik kreeg last van heimwee. Lag te huilen in bed. Ik zat bijna tegen hyperventileren en paniekaanvallen aan. Ik heb zelfs een keer een half uur lang gal zitten spugen. Ik was dan ook altijd blij als ik weer thuis in mijn vertrouwde omgeving was. Want daar voelde ik mij het beste...

Maar ik kon niet altijd in mijn vertrouwde omgeving blijven... 

Ik wilde verder studeren. En voor mijn opleiding moest ik naar de grote stad. Dat was heel wat voor iemand die uit een klein dorp kwam. Het voelde voor mij alsof ik in een totaal andere wereld kwam. Als studie had ik gekozen voor de opleiding Kinder-Jeugdverzorging. Later heb ik de opleiding Activiteitenbegeleiding gevolgd. Tijdens deze opleidingen leerde ik om naar mijzelf te kijken. Wie was ik als persoon? Wie was Jozette? Zo kreeg ik aardig inzicht in mijzelf. 

Ik heb gewerkt als begeleidster met verschillende doelgroepen...

Met Baby's, peuters, kleuters, tieners, pubers, volwassenen en ouderen. Ik zag dat ieder mens uitdagingen in het leven krijgt. Het maakt daarbij niet uit of je jong of oud bent, wel of geen verstandelijke, lichamelijke en/of psychische beperking hebt, Ik merkte ook hoe verschillend ieder mens met deze uitdagingen om ging. Het leerde mij hoe belangrijk het is om te kijken naar ieder mens als individu. Want niemand is hetzelfde. Ieder mens is uniek! 

Mijn grootste uitdaging was toen ik werkte met mensen met een verstandelijke beperking die daarnaast ook doof en blind waren. Want hoe kun je met hen communiceren? Hoe weet je wat zij nodig hebben? Wat zij fijn vinden of juist niet? Om daar achter te komen moest ik letten op soms hele kleine signalen die zij geven. Dit hield in dat ik mijn zintuigen extra aan het werk moest zetten. Met als resultaat dat ik (weer) 'open' ging staan. Ik merkte dat ik prikkels om mij heen steeds heftiger ging ervaren. Ook voelde en wist ik dingen, die andere mensen niet waarnemen, ervaren of voelen

Via boeken en internet ging ik op zoek naar informatie... 

En... er bleek een naam voor te zijn; Hoogsensitiviteit. Eindelijk vond ik (h)erkenning. Met name hoe ik was als kind en hoe ik toen de wereld (al) ervaarde. Het werd voor mij duidelijk dat ik geboren ben met zeg maar extra antennes. Voelsprieten die continu aan staan. Alles en iedereen kan hierdoor voor mij een stoorzender zijn. Vandaar dat ik het liefst in mijn eentje was en in mijn eigen slaapkamer. 

Ik volgde (spirituele) workshops en cursussen, waaronder Mindfullness voor kinderen. Ik kwam veel over mijzelf en Hoogsensitiviteit te weten. 

Ik probeerde uit waar mijn grenzen lagen. Wat wel en niet werkte voor mij. Zo ben ik heel gevoelig voor geluid. Vooral hoge, snerpende geluiden komen bij mij heel heftig binnen. Ik heb moeite met nieuwe situaties. Als ik te veel nieuwe indrukken krijg, kan ik deze in mijn hoofd niet goed verwerken. Hoe meer mensen er in mijn buurt zijn, hoe meer ik voel. Vooral als zij onder invloed zijn of als mensen hevige emoties bij zich dragen, Ik weet dat mijn fluitketeltje dan heel snel overkookt. 

Wanneer ik overprikkelt ben, raak ik in de war en uit balans. Er ontstaat dan een soort van Error in mijn hoofd. Hierdoor kan ik niet goed meer denken. Mijn filter is weg en ik kan daardoor heftig en geëmotioneerd reageren. Thuis gekomen ben ik doodop en heb ik soms langere tijd nodig om hiervan bij te komen.

Ik probeer dan ook gelegenheden of situaties waar meerdere mensen bijeenkomen zo veel mogelijk te vermijden. Als ik een feestje of een bijeenkomst heb waar ik naar toe wil gaan, zorg ik dat ik als een van de eersten aanwezig ben. Zo krijg ik niet ineens allerlei indrukken op mij af. En kan ik geleidelijk aan wennen aan de binnenkomende mensen en de energie die zij met zich mee brengen. Ik zoek ook altijd een rustig plekje. Het liefste bij een muur of afscheiding, zodat ik geen mensen achter mij heb. Ik heb het nodig om mijzelf zoveel mogelijk af te kunnen bakenen. 

Ik ging beseffen dat het Hoogsensitiviteit zijn eigenlijk mijn grootste kracht is!

Ik leerde hoe ik hier het beste mee om kon gaan. Ik ging ook steeds meer de voordelen zien van het Hoogsensitief zijn. Met name hoe handig het is om mensen en situaties snel in te kunnen schatten. Het helpt mij privé, maar ook in mijn werk.

Ik weet nu dat Hoogsensitiviteit geen beperking hoeft te zijn. Als je weet hoe je hier mee om kunt gaan, staat niets je in de weg om jouw droomleven te leiden. Terugkijkend op mijn leven heb ik vaak geen nieuwe stappen durven nemen. Ik bracht veel tijd in huis door om prikkels van buitenaf zo veel mogelijk te vermijden. Buiten de deur ging ik alleen als dit echt nodig was. Ik heb vaak gekozen voor de veilige weg. Vermeed dingen die mij uit mijn comfortzone haalde en te spannend voor mij waren. Voor mijn gevoel heb ik hierdoor mooie ervaringen gemist en goede kansen laten liggen. 

Daarom wil ik andere mensen helpen om WEL die stappen te nemen! Zodat zij zich gelukkiger voelen en écht van het leven kunnen genieten! 


Wil jij ook jouw droomleven leven? 

Heb jij hulp hierbij nodig? Blijf er niet mee lopen en neem contact met mij op!  


Lieve groetjes, Jozette

 


 

E-mailen
Bellen