Krachtvangen ➵
Zielbegeleiding

Omgaan met Hoogsensitiviteit

 Allereerst wil ik zeggen dat ieder mens anders is. Daarom is misschien niet alles op deze pagina herkenbaar. Of van toepassing op jou, je kind of een ander Hoogsensitief persoon.

Om de tekst leesbaar te houden spreek ik alleen van Hoogsensitieve kinderen. Volwassenen die Hoogsensitief zijn zullen zichzelf hier ook in herkennen.


Ik ben een ZONkind
Ik draag alle kleuren van de regenboog in mij
Ik zie, ik hoor, ik ruik, ik proef, ik voel, ik weet....
ZONkind, wat ben jij bij-ZON-der! ❤️


Foto: Jordin Ederveen


Wanneer spreken we van Hoogsensitiviteit? 

En wanneer van Hooggevoeligheid? Wat is het verschil?

 Hooggevoeligheid

Bij Hooggevoeligheid REAGEER je extra gevoelig op invloeden van buitenaf. Het kan tijdelijk zijn. Door Trauma of Stress kan het zich ontwikkelen. Het is een reactie op overprikkeling. Bijvoorbeeld: Je lichaam geeft een allergische reactie na het innemen van een nieuw medicijn, een bijensteek of het eten van aardbeien. 

 Hoogsensitiviteit 

Bij Hoogsensitiviteit BEN je extra gevoelig voor invloeden van buitenaf. Het is meestal aangeboren. En je hebt het levenslang. Door een ziekte of ongeluk kun je lichaamsfuncties en zintuigen verliezen. 

Als je Hoogsensitief bent, zijn er één of meerdere zintuigen extra bij je ontwikkeld. Het voelen, horen, zien, proeven en ruiken zijn gevoeliger dan 'normaal'. We praten ook wel eens over het hebben van een 6e zintuig. Je bewustzijn is dan groter. Waardoor je alles om je heen sterker waarneemt. Dit kan er ook voor zorgen dat je in verbinding staat met 'hogere' en 'lagere' energieën.

 Wanneer je Hoogsensitief bent, kun je Hooggevoeligheid krijgen als je overprikkeld wordt.

 











Hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitieve kinderen worden ook wel Nieuwetijdskinderen, Indigokinderen, Sterrenkinderen, Kristalkinderen of Regenboogkinderen genoemd. Ikzelf noem ze ZON-kinderen

Tegenwoordig lijkt het alsof heel veel kinderen extra gevoelig zijn. En dat klopt ook! In de loop der jaren zijn en worden er steeds meer Hoogsensitieve kinderen geboren.

Helaas worden deze kinderen vaak onterecht bestempeld als kinderen met een Autisme-stoornis. Soms met medicatie als advies. Het is dan ook belangrijk dat Hoogsensitiviteit vroeg wordt herkend en erkend. Zodat deze kinderen dé hulp krijgen die zij echt nodig hebben.

 

Foto: Jordin Ederveen


Hoe herken je Hoogsensitiviteit

Kenmerken en karaktereigenschappen kunnen zijn: 

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak heldere ogen. En kunnen je heel intens aankijken. Men zegt dan vaak dat dit kindje een 'oude' ziel is. Ikzelf zeg vaak dat zij engeltjes en lichtbrengers hier op Aarde zijn. Deze kinderen willen de Wereld verbeteren. Hebben een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. En duidelijke idealen en doelen voor ogen. 

Ze voelen zich sterk verbonden met Moeder Natuur. En met alles wat leeft hier op Aarde. Ze zijn heel zorgzaam, invoelend en meelevend. Als een persoon of dier pijn of verdriet heeft, zijn zij diegene die troost en bescherming geven. Sommige kinderen kiezen er bewust voor om geen vlees of vis te eten. Omdat zij niet willen dat dieren hiervoor worden gedood. 

Dingen die zij vinden in de natuur zijn voor hen echte schatten. Schelpen, takken, veren, (edel)stenen, bloemen, bladeren e.d. nemen zij mee naar huis. Maar... sta er ook niet raar van te kijken als je wormen of andere beestjes in de jaszak van je kind vind. 

Hoogsensitieve kinderen nemen heel veel op vanuit hun omgeving. Hierdoor hebben zij vaker rust nodig. Alles komt bij hen heftiger binnen. Zo kunnen bijvoorbeeld Stress, harde geluiden en knipperende lichten hen overprikkelen. Ze voelen ook haarfijn spanningen of hevige emoties van  een ander aan. Daardoor vermijden zij liever plaatsen en situaties waar veel mensen komen. Of waar er veel drukte is. Zoals bijvoorbeeld concerten, (super)markten of het reizen met het Openbaar Vervoer. 

Nieuwe situaties of onbekende omgevingen zijn spannend voor hen. Omdat zij niet weten wat ze kunnen verwachten. Ook kunnen zij niet tegen geweld en onrecht. En zijn zij vaak goudeerlijk en recht voor zijn raap. Als iemand iets kapot maakt of iets doet wat niet mag, zijn zij diegene die daar iets van zeggen. Hierdoor kunnen zij nog wel eens in de problemen komen.

Hoogsensitieve kinderen hebben veel kennis en wijsheid in zich. Ze kunnen je antwoorden geven en dingen tegen je zeggen die je enorm kunnen verbazen. Sommige kinderen weten je bijvoorbeeld te vertellen wanneer een vriendje dood gaat. Of komen met een opmerking zoals: "Gisteravond heb ik met oma gepraat" (terwijl oma overleden is). Of "Vroeger was ik een soldaat..."

 















Foto: Jordin Ederveen



Aanwijzingen kunnen zijn:

➵ Nachtmerries, niet (durven) slapen
➵ Praat tegen iets/iemand. Of ziet dingen, die anderen niet zien
➵ Zegt onverklaarbare dingen
➵ Is heel opmerkzaam en heeft oog voor details
➵ Voelt dingen haarfijn aan
➵ Kan slecht tegen drukte en harde geluiden
➵ Kan overgevoelig reageren op bepaalde geuren
➵ Is snel overprikkeld in nieuwe situaties en omstandigheden
➵ Heeft moeite met veranderingen
➵ Is heel wijs voor zijn of haar leeftijd
➵ Denkt veel
➵ Heeft moeite met onrecht en oneerlijkheid
➵ Heeft een enorm verantwoordelijkheidsgevoel
➵ Behoefte aan regelmaat, structuur en duidelijkheid
➵ Voelt zich onzeker
➵ Twijfelt veel
➵ Is vaak somber en/of verdrietig
➵ Kan ineens heel boos reageren
➵ Zondert zich af van anderen, trekt zich vaak terug
➵ Leeft veel in eigen (droom)wereld
➵ Is gauw afgeleid, kan zich slecht concentreren
➵ Slechte of dalende schoolcijfers
➵ Voelt zich anders dan andere kinderen
➵ Word (veel) gepest

 

Klachten die kunnen ontstaan:

➵ Veel huilen (als baby)
➵ Eten niet binnen kunnen houden
➵ Buikkrampjes, Buikpijn
➵ Terugval krijgen. Weer bedplassen, duimen
➵ Hoofdpijn, Migraines
➵ Astma, luchtweginfecties
➵ Maag- en darmklachten
➵ Allergieën, overgevoeligheid
➵ Voedselintoleranties
➵ Continu moe zijn
➵ Slaapproblemen
➵ Eczeem, huidproblemen
➵ Stemmingswisselingen (ineens boos worden of verdrietig zijn)
➵ Depressiviteit
➵ Angsten, paniekaanvallen
➵ Concentratieproblemen



Foto: Jordin Ederveen


Hoogsensitieve kinderen zijn extra kwetsbaar

Zelfs baby's die Hoogsensitief zijn, kunnen al energieën opnemen vanuit hun omgeving.  Emoties aanvoelen van anderen. En dingen zien die anderen niet zien of ervaren. Voor kinderen kan dit heel angstig zijn. Vooral als zij zich onbegrepen voelen. Of niet serieus worden genomen. Dit kan impact hebben op het zelfvertrouwen en functioneren.

Hoogsensitieve kinderen hebben behoefte aan rust, structuur en regelmaat. Belangrijk is dat zij een eigen plek hebben. Waar zij zich even ongestoord terug kunnen trekken wanneer zij daar behoefte aan hebben. En zich kunnen afzonderen voor prikkels van buitenaf. 

 Let wel op dat een kind zich niet té lang en teveel afzondert. Dit om te voorkomen dat hij of zij in een (sociaal) isolement raakt. 

Een Hoogsensitief kind voelt zich geregeld een buitenbeentje. En anders dan andere leeftijdsgenoten. Zij voelen zich niet fijn in een groep. Zonderen zich vaak af van anderen. Zoeken het liefst een rustige plek op. Waardoor zij ideale slachtoffers zijn voor 'pestkoppen'.

Uit eigen ervaring weet ik wat pestgedrag met iemand kan doen. Je kunt er meerdere trauma's en angsten aan over houden. Daarom is het belangrijk dat pestgedrag zo snel mogelijk word gesignaleerd! 

 

Pestgedrag herkennen 

➵ Je kind neemt geen of zelden vriendjes mee naar huis
➵ Je kind word niet uitgenodigd om bij vriendjes te spelen
➵ Je kind word niet uitgenodigd voor feestjes
➵ Je kind wil niet of niet graag naar school
➵ Je kind wil niet of nauwelijks naar buiten. Ook niet buiten spelen
➵ Je kind wil niet of niet graag naar zijn of haar (sport)club
➵ Je kind geeft allerlei excuses om er niet heen te hoeven gaan

(Let vooral op hóé je kind thuis komt)

➵ Je kind vlucht direct naar boven
➵ Je kind wil niet (er over) praten
➵ Je kind komt (geregeld) thuis met kapotte spullen
➵ Je kind heeft (geregeld) blauwe plekken of schaafwonden
➵ Je kind geeft als reden dat hij of zij zich (alweer) gestoten heeft of gevallen is

(Je merkt dat je kind steeds meer klachten krijgt)

➵ Paniekaanvallen, nachtmerries, niet kunnen slapen
➵ (weer) Bedplassen, duimen
➵ Klagen over buikpijn, hoofdpijn
➵ Ineens boos of agressief kunnen reageren
➵ Zie ook klachten en aanwijzingen op deze pagina!

Als je denkt dat je kind word gepest, zoek zo snel mogelijk hulp! 




Foto: Sylvia Budde 


Ik denk dat mijn kind Hoogsensitief is. Wat nu?

Voor een ouder kan het lastig zijn als je niet precies weet wat je kind ervaart. Of hoe de wereld er voor hem of haar uit ziet. Het belangrijkste is dat je de angsten en het gevoel van je kind serieus neemt! Zeg niet dat spoken niet bestaan. Of dat je kind dingen ervaart en ziet die er helemaal niet zijn. 

Vertel eerlijk dat jij niet hetzelfde ziet of ervaart als jouw kind. Maar dat je wel samen met je kind op zoek wilt gaan naar oplossingen. Sommige kinderen hebben zelf al ideeën. Bijvoorbeeld het bed verplaatsen, andere gordijnen, een nachtlampje. een edelsteen of belletje naast hen neerleggen... 

Zoek hulp als je er samen niet uit komt! Niet alle kinderen kunnen verwoorden en uiting geven aan datgene wat zij ervaren en voelen. Het kan ook zijn dat ze niet durven te vertellen waarom zij angstig zijn. Of voor wie of wat! 

 

Via In-je-kracht-begeleiding zou ik kunnen helpen 

Ik geef advies, tips en oefeningen. En antwoorden op vragen zoals:

Hoe kan mijn kind...
➵ zich energetisch beschermen
➵ zich afsluiten voor invloeden van buitenaf
➵ negatieve energieën kwijtraken
➵ zichzelf en haar of zijn omgeving energetisch reinigen
➵ beter gronden en aarden
➵ ontspannen en stress kwijtraken
➵ zich opladen als zij of hij zich moe en zonder energie voelt
➵ zich weerbaarder maken

Bij Krachtgesprekken maak ik gebruik van o.a. Emotieborden en spelmateriaal. Hiermee kunnen kinderen al spelend hun verhaal vertellen. Vooral voor jonge kinderen en kinderen die moeilijk kunnen praten is dit een manier om zich te kunnen uiten. En zichtbaar te maken hoe zij zich voelen. Daarnaast kan ik via het spelmateriaal  laten zien hoe zij zich bijvoorbeeld sterker kunnen maken. Of hoe zij met hun angsten en emoties om kunnen gaan. 

Door de jaren heen heb ik meerdere Hoogsensitieve kinderen kunnen helpen! O.a. kinderen die moeite hadden met slapen. Die 's avonds angstig waren. Of wakker werden gehouden door 'wezens' uit de 'bovenwereld'. Krachtvoorwerpen hebben deze kinderen gelijk steun hierbij kunnen geven.

Meer informatie vind je via de pagina: In je kracht staan

En de pagina: Krachtvoorwerpen



Foto: Jordin Ederveen 



Ook als Hoogsensitieve volwassene kun je bij mij terecht

In deze tijd is er veel gaande. De energie op Aarde en in ons lichaam verandert. Er is veel zwaarte, negativiteit, vertwijfeling, onzekerheid en angst voelbaar. Vooral als je Hoogsensitief bent, kun je veel oppikken van deze energie om je heen.

Daarnaast worden we zelf óók uitgedaagd. Onverwerkte stukken in onszelf komen naar de oppervlakte om geheeld te mogen worden. 

Het is belangrijk om:

 goed te aarden en te gronden. Zoek verbinding met Moeder Aarde!

 te zorgen dat je stevig in je eigen kracht blijft staan. Zie ook de pagina In je kracht staan

naar je hart te luisteren. En te vertrouwen op je eigen gevoel. Zie ook de pagina Dromenkind-afstemming 

jezelf energetisch te beschermen en te reinigen. Zie ook de pagina Heloha-Krachtvoorwerpen 

 

Heb je hulp, advies en/of (extra) ondersteuning hierbij nodig?

Aarzel niet om contact met mij op te nemen!

Praktische informatie is te vinden via de pagina: Mijn werkwijze





















Foto: Sylvia Budde



E-mailen
Info