Krachtvangen ➵
Ga je mee krachtvangen? 

Wie ben ik?

Ik ben Jozette, 57 jaar en Hoogsensitief! 

Als kind voelde ik mij anders dan anderen..


Ik was een dromer. Een enorme denker. Op school was ik snel afgeleid. Ik kon mij moeilijk concentreren. Mijn gedachten dwaalden steeds af. Maar...ik ervaarde ook zóveel dingen om mij heen! 

Al snel voelde ik mij een buitenbeentje. Ik was molliger dan andere kinderen. Ik was te verstandig voor mijn leeftijd. Te serieus, eerlijk en direct. Ik gaf mijn mening als ik dingen niet normaal of oneerlijk vond. Dit werd niet altijd gewaardeerd of in dank afgenomen. Geregeld was ik dan ook het mikpunt van pestgedrag. 

Ik kreeg steeds meer moeite met de wereld om mij heen. Als ik zag dat dieren of mensen oneerlijk werden behandeld, raakte ik helemaal overstuur. Zelfs bij tekenfilms zoals 'Calimero' of 'Pinokkio'. Het maakte mij boos, verdrietig en bang. Ik snapte niet dat mensen bewust anderen pijn of kwaad konden doen. 

Mijn slaapkamer was mijn veilige haven. Dat was mijn toevluchtsoord!  Hier voelde ik niet de 'negatieve' energieën en invloeden van de buitenwereld. Hier kon ik mij terugtrekken en helemaal mijzelf zijn. Én kon ik dromen en verdwijnen in mijn eigen wereld. Ik was dan ook het liefste thuis in mijn eigen vertrouwde omgeving.  Foto: Jordin Ederveen
Na het middelbaar onderwijs ging ik studeren... 

Eerst de opleiding Kinder-Jeugdverzorging. Later de opleiding Activiteitenbegeleiding. Tijdens deze studies leerde ik om naar mijzelf te kijken. Ik kreeg meer zelfkennis en inzicht in mijzelf. Wie was ik als persoon? Wie was Jozette? Wat zijn mijn sterke en mijn minder sterke kanten? Wat zijn mijn zwakheden? Waar ligt mijn kracht? 
Ik werkte als (bege)leidster met verschillende doelgroepen...

Baby's, peuters, kleuters, tieners, pubers, volwassenen en ouderen. Met en zonder beperking. Het deed mij inzien dat ieder mens uitdagingen in het leven krijgt. Of je nu jong of oud bent. Wel of geen verstandelijke, lichamelijke en/of psychische beperking hebt, Dat maakt niet uit. 

Én ieder mens gaat ook op zijn of haar eigen manier om met deze uitdagingen. Daarom vind ik het zó belangrijk om te kijken naar ieder mens als individu. Want niemand is hetzelfde. Ieder mens is uniek! 

Ik heb het meeste geleerd van mensen met een ernstig verstandelijke beperking. Zij konden niet of nauwelijks praten. Sommige waren ook doof én blind. Dan is het lastig om met hen te communiceren. Hoe weet je dan wat zij nodig hebben? Wat zij fijn vinden of juist niet? 

Je moet soms op hele kleine signalen letten. Hiervoor moest ik mijn eigen zintuigen extra aan het werk zetten. Dit had als resultaat dat ik nóg meer 'open' ging staan. Ik merkte dat ik prikkels om mij heen steeds heftiger ging ervaren. Ook voelde en wist ik dingen, die andere mensen niet waarnemen, ervaren of voelen.Foto: Jordin EderveenVia internet ging op zoek naar informatie... 

En er bleek een naam voor te zijn: Hoogsensitiviteit  Eindelijk vond ik (h)erkenning! Zo zijn er bij mij meerdere zintuigen extra ontwikkeld. Ik ben zeg maar geboren met ultragevoelige antennes. Voelsprieten die continu aan staan. Hierdoor kan alles en iedereen voor mij een stoorzender zijn. 

Hoe meer mensen er in mijn buurt zijn, hoe meer ik voel en waarneem. Vooral als zij onder invloed zijn. Of hevige emoties bij zich dragen, Ik weet dat mijn fluitketeltje dan heel snel overkookt. Té veel prikkels, emoties en nieuwe indrukken kan ik niet goed verwerken. 

Er ontstaat dan een soort van Error in mijn hoofd. Ik raak in de war. Kan niet goed meer denken en functioneren. Mijn filter is weg, waardoor ik heftig en geëmotioneerd kan reageren. Na overprikkeling ben ik doodop. En heb ik soms langere tijd nodig om hiervan bij te komen. Ik volgde verscheidene (spirituele) workshops en cursussen

En leerde hoe ik het beste met mijn Hoogsensitiviteit om kon gaan. Wat mijn triggers kunnen zijn. Waar mijn grenzen ongeveer liggen. Zo ben ik heel gevoelig voor geluid. Vooral hoge, snerpende geluiden komen heel heftig binnen. Bij een gehoortest kreeg ik bevestiging. Met één oor neem ik véél meer geluid waar dan andere mensen. Ook mijn reuk is sterk ontwikkeld. Bepaalde geuren kan ik echt niet verdragen. 

Gelegenheden en situaties waar meerdere mensen bijeenkomen kunnen mij teveel prikkels geven. Dus zorg ik dat ik als één van de eersten aanwezig ben. Zo krijg ik niet ineens allerlei indrukken op mij af. Kan ik geleidelijk wennen aan de binnenkomende mensen. Én de energie die zij met zich mee brengen. 

Waar ik ook ben, ik zoek altijd een rustig plekje. Het liefste bij een muur of afscheiding, zodat ik geen mensen achter mij heb. Ik heb het nodig om mijzelf af te kunnen bakenen en te begrenzen. 

Daarnaast is het belangrijk dat ik goed geaard en gegrond ben. Dat ik zorg voor ontspanning en ontlading. En dat ik mijzelf geregeld energetisch reinig.Foto: Jordin Ederveen
Hoogsensitiviteit is nu mijn grootste kracht!  

Terugkijkend op mijn leven heb ik vaak geen nieuwe stappen durven nemen. Ik heb veel tijd in huis doorgebracht. Om prikkels van buitenaf zo veel mogelijk te vermijden. Ik heb vaak gekozen voor de veilige weg. Vermeed dingen die mij uit mijn comfortzone haalde. Of die te spannend voor mij waren. Misschien heb ik hierdoor mooie ervaringen gemist en goede kansen laten liggen. 

Niet alleen mijn Hoogsensitiviteit heeft een enorme impact op mijn leven gehad. Ook verscheidene verlies-ervaringen. Hierover vertel ik meer op de pagina Verlies en afscheid nemen

Inmiddels heb ik mijn leven weer op de rit! Ik zie de positieve kanten van het Hoogsensitief zijn. Het geeft mij het voordeel dat ik mensen en situaties snel in kan schatten. Daarnaast voel ik dingen die andere mensen soms zelf nog niet voelen of weten.

Ik wil dit inzetten om anderen te helpen. Door ze te laten zien welke talenten en kwaliteiten zij hebben. Hoe zij in hun kracht kunnen staan! Hen te laten zien welke dromen zij hebben. En hoe zij deze waar kunnen maken. 

 Wil jij ook jouw Droomleven leven? Je gelukkiger voelen? En krachtiger in het leven staan?

Kun jij hulp hierbij gebruiken? Of vind jij dat jouw kind hier hulp bij nodig heeft? 

Blijf er niet mee lopen en neem contact met mij op! Dan kijken we samen hoe ik jou of jouw kind zou kunnen helpen. Lieve groetjes, Jozette


Foto: Hans Bazelmans fotografieE-mailen
Bellen