Krachtvangen ➵
Ga je mee krachtvangen? 

Wie ben ik?

Ik ben Jozette, 58 jaar en Hoogsensitief! 

Als kind voelde ik mij anders dan anderen

Ik was een dromer. Een enorme denker. Op school was ik snel afgeleid. En kon ik mij moeilijk concentreren. Mijn gedachten dwaalden steeds af. Want ik ervaarde ook zóveel dingen om mij heen! 

Ook was ik molliger dan mijn klasgenoten. En eigenlijk té verstandig voor mijn leeftijd. Vergeleken met andere kinderen was ik veel té serieus, eerlijk en direct. Ik gaf mijn mening als ik dingen niet normaal of oneerlijk vond. Dit werd niet altijd gewaardeerd of in dank afgenomen. Geregeld was ik dan ook het mikpunt van pestgedrag. Dus leerde ik mijn mond te houden. Ik werd steeds stiller, En voelde mij een buitenbeentje. 

Ik kreeg meer moeite met de wereld om mij heen. Als ik zag dat dieren of mensen oneerlijk werden behandeld, raakte ik helemaal overstuur. Zelfs bij tekenfilms zoals 'Calimero' of 'Pinokkio'. Het maakte mij boos, verdrietig en bang. Ik snapte niet dat iemand bewust andere levende wezens pijn of kwaad kon doen. 

Mijn slaapkamer werd voor mij een veilige haven. Dat was mijn toevluchtsoord! Hier voelde ik niet de 'negatieve' energieën en invloeden van de buitenwereld. Hier kon ik mij terugtrekken en helemaal mijzelf zijn. Én kon ik dromen en verdwijnen in mijn eigen wereld. Ik was dan ook het liefste thuis in mijn eigen vertrouwde omgeving. 

Tijdens mijn pubertijd leerde ik om mijzelf te 'wapenen'. Ik bouwde een 'pantser' om mij heen. En zette een 'masker' op door mij stoerder voor te doen dan dat ik was. Ik liet een houding zien van mij kan niets deren! En was de clown en gangmaker van de klas. Ik maakte grapjes over mijzelf voordat anderen dit konden doen. En het werkte. Ik was geen buitenbeentje meer. Ik werd geaccepteerd en hoorde er bij. 
Foto: Jordin Ederveen

 

Ik ging studeren 

Eerst de opleiding Kinder-Jeugdverzorging. Later de opleiding Activiteitenbegeleiding


Maar... mijn beste leerschool is het leven zelf geweest

Ik noem het de KaDO-opleiding. Ofwel 'Kennis Door Ondervinding-opleiding. Deze leerschool geeft je het allergrootste geschenk! Het laat je namelijk zien waar jouw kracht ligt!


Als (bege)leidster heb ik gewerkt met verschillende doelgroepen

(jonge) Kinderen, pubers, volwassenen, ouderen. Zowel mét als zonder beperking. Het deed mij inzien dat ieder mens uitdagingen in het leven krijgt. Of je nu jong of oud bent. Wél of geen verstandelijke, lichamelijke en/of psychische beperking hebt, Dat maakt niet uit. 

En ieder mens gaat ook op zijn of haar eigen manier om met deze uitdagingen. Daarom is het zo belangrijk om te kijken naar ieder mens als individu. Want niemand is hetzelfde! Ieder mens is uniek! 

Ik heb het meeste geleerd van mensen met een ernstig verstandelijke beperking. Zij konden niet of nauwelijks praten. Sommige waren daarnaast ook nog doof en blind. Dan is het heel lastig om met hen te communiceren. En er achter te komen wat zij nodig hebben. Wat zij fijn vinden of juist niet. Je moet letten op soms kleine signalen die zij jou geven

Hiervoor moest ik mijn eigen zintuigen extra aan het werk zetten. Met als resultaat dat ik nog meer 'open' ging staan. Alles om mij heen ging ik heftiger ervaren. En dat had effect op mijn welzijn. Foto: Jordin Ederveen

 

Ik ging op zoek naar informatie 

Ze noemen het (tegenwoordig) Hoogsensitiviteit. Bij mij zijn er meerdere zintuigen extra ontwikkeld. Ik ben zeg maar geboren met ultragevoelige antennes. Voelsprieten die continu aan staan. Hierdoor kan alles en iedereen voor mij een stoorzender zijn. 

Hoe meer mensen er in mijn buurt zijn, hoe meer ik voel en waarneem. Vooral als zij onder invloed zijn. Of hevige emoties bij zich dragen, Ik weet dat mijn fluitketeltje dan heel snel kan overkoken. 

Ook ben ik gevoelig voor geluid. Vooral hoge, snerpende geluiden komen heel heftig binnen. Mijn reuk is ook sterk ontwikkeld. Bepaalde geuren kan ik echt niet verdragen.

Té veel prikkels, emoties en nieuwe indrukken kan ik niet goed verwerken. Er ontstaat dan een soort van Error in mijn hoofd. Ik raak in de war. Kan niet goed meer denken en functioneren. Mijn filter is weg, waardoor ik heftig en geëmotioneerd kan reageren. Na overprikkeling ben ik doodop. En heb ik soms langere tijd nodig om hiervan bij te komen.

Het was tijd om meer inzicht in mijzelf te krijgen. En uit te vinden hoe ik het beste met mijn Hoogsensitiviteit om zou kunnen gaan. 

 


 


Ik heb verscheidene trainingen, workshops en cursussen gevolgd

Ik leerde wat mijn triggers kunnen zijn. Waar mijn grenzen ongeveer liggen. Zo kunnen drukke gelegenheden en situaties waar meerdere mensen bijeenkomen mij teveel prikkels geven. Dus nu zorg ik er voor dat ik zoveel mogelijk als één van de eersten aanwezig ben. Hierdoor krijg ik niet ineens allerlei indrukken op mij af. Kan ik geleidelijk wennen aan de binnenkomende mensen. Én de energie die zij met zich mee brengen.

Waar ik ook ben, ik probeer altijd een rustige plek te vinden. Het liefste bij een muur of afscheiding, zodat ik geen mensen achter mij heb. Ik heb het nodig om mijzelf af te kunnen bakenen en te begrenzen.

Daarnaast is het belangrijk dat ik luister naar mijn lichaam. Op tijd zorg voor ontspanning en ontlading. Dat ik goed geaard en gegrond ben. En mijzelf regelmatig energetisch reinig. Zie ook In-je-kracht-begeleiding.

Maar het allerbelangrijkste is het luisteren naar mijn hart.❤️Want mijn hart kan mij het beste vertellen wat ik nodig heb!


Foto: Jordin EderveenWaarom ik anderen hier bij wil helpen

Terugkijkend op mijn leven, heb ik door mijn angsten en onzekerheid vaak geen nieuwe stappen durven nemen. Dit kwam niet alleen door mijn Hoogsensitiviteit en overgewicht. Ook verschillende verlies-ervaringen hebben impact gehad op mijn zelfvertrouwen en mijn leven. . 

Een verlies-ervaring kan je leven flink overhoop halen. Je kunt terecht komen in een Depressie. Het kan er voor zorgen dat je niet meer weet hoe je verder moet met je leven. En je vraagt jezelf af of je je ooit weer gelukkig zal voelen. 

Op de pagina Verlies en afscheid nemen. vertel ik meer.  Hier deel ik ook mijn eigen verlies-ervaringen! 

Ik heb door het bovenstaande misschien goede kansen laten liggen. En mooie ervaringen gemist. Dat is ook de reden dat ik met mijn kennis en ervaringen anderen wil helpen. Door hen de kracht te geven om uit de schaduw te stappen. Hun angsten te overwinnen. En hun dromen te gaan volgen. 

Want ieder mens verdient het om vrijuit van het leven te kunnen genieten. En zich gelukkig te voelen...❤️Foto: Hans Bazelmans fotografie

 

Wil jij ook jouw Droomleven leven? 

Je gelukkiger voelen? En krachtiger in het leven staan?

Kun jij hier hulp bij gebruiken? Of vind jij dat jouw kind hier hulp bij nodig heeft? 

Neem gerust contact met mij op voor een kennismakingsgesprek! Dan kijken we samen hoe ik jou of jouw kind zou kunnen helpen. 

Lieve groetjes, Jozette


E-mailen
Info