Krachtvangen ➵
Ga je mee krachtvangen? 

Verlies en afscheid nemen


Ik zie je...Ik voel je...Ik hoor je...Het mag er allemaal zijn! ❤️

 

Het is oké om je soms niet oké te voelen...
Foto: Sylvia Budde


 

 

In ons leven krijgen we allemaal te maken met verlies.

Verlies is het moeten loslaten van een droom. De toekomst die je in gedachten had is niet meer! Er ontstaat een leegte. Een gemis. Je zal verder moeten met je leven zonder diegene of datgene dat je is ontnomen of ontvallen. 

Bij verlies denken we vaak aan het overlijden van een familielid, dierbare of een huisdier. Maar ook een scheiding, het ontslag krijgen van je baan, verlies van een lichaamsdeel / lichaamsfunctie of het afbranden van je huis is een verlies-ervaring! En zo zijn er nog wel meer verlies-ervaringen op te noemen. Allemaal hebben zij gemeen dat zij een enorme impact op je leven kunnen hebben!Ikzelf heb in mijn leven te maken gehad met meerdere Verlies-ervaringen. 

O.a. het verlies van dierbaren, verlies van werk, een scheiding. Maar mijn allergrootste verdriet was het verlies van mijn kindjes. En het afscheid moeten nemen van mijn kinderwens. 

In onderstaand gedicht beschrijf ik mijn gevoelens 💔 #miskramen #ongewenst #kinderloos 


Waarom?

Waarom mocht jij niet bij mij blijven?
Waarom kon jij maar even bij mij zijn?
Waarom ik? En wat is hiervan de reden?
Waarom moest ik ervaren deze pijn?


Waarom mocht ik geen moeder worden?
Waarom moest ik jullie allemaal laten gaan?
Waarom konden jullie niet verder groeien?
Waarom hielden jullie op met te bestaan?


Waarom blijven mijn tranen vloeien?
Waarom voel ik iedere dag nog het gemis?
Waarom is het zo moeilijk om uit te leggen,
hoe leeg mijn leven zonder kinderen is? 


Moeder worden. Dat was mijn droom! Mijn allerliefste wens! 

Helaas eindigden al mijn zwangerschappen in een miskraam. Ook adoptie en Pleegzorg is niet gelukt. Uiteindelijk moest ik accepteren dat mijn kinderwens niet in vervulling zou gaan. En dat mijn toekomst er anders uit zou gaan zien. Ik zou geen mamma worden... Ik zou geen oma worden...

Ik voelde vooral onmacht, woede en verdriet. Bij mijn miskramen was ik tegen veel dingen aan gelopen. De voorlichting en (na)zorg die ik had ontvangen had zó anders en zóveel beter gekund! Ik wilde dat dit voor toekomstige lotgenoten anders zou zijn. Het werd mijn motivatie om 'door' te gaan. Om mij staande te houden..

  

 

Ik heb een aantal (lotgenoten) websites gehad: 

➵ Dagliefkindje miskraam-informatie-website

 Moederzonderkind voor mensen met een onvervulde kinderwens.

 Dagliefkindje-webwinkel met gedenkartikelen speciaal om een kindje te kunnen gedenken. 

Inmiddels zijn bovenstaande websites en webwinkel opgeheven!


 

Gedenk- en Troost-artikelen heb ik nog wel op voorraad. 

O.a. Mammatroesjka's en Troost-engelen (zie onderstaande foto's). Ook Foetuskistjes, kleine gedenkbeeldjes en handbeschilderde medaillons met engelen!

Heb je interesse of wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op.❤️Dag lief kindje...


Als vlindertje fladderde jij in mijn buik en in mijn leven
Als duifje vloog je bij mij weg naar het hemelse licht
Als beschermengeltje ben jij nu voor altijd bij mij
Mijn sterretje aan de hemel die alle mensen verlicht! 
Na mijn scheiding ging het mis... Het was de zoveelste klap voor mij!

Al mijn zekerheden vielen weg. Ik dacht dat ik alles kwijt zou raken. Mijn man, mijn (stief)zoon, mijn huis, mijn financiële zekerheid, mijn schoonfamilie en ga zo maar door. Ook heb ik in die periode moeilijke beslissingen moeten nemen. Ik heb in één jaar tijd alle drie mijn huisdieren moeten laten inslapen. Het leek wel alsof ik letterlijk en figuurlijk al het oude in mijn leven moest loslaten!

Tijd om echt te rouwen nam ik niet. Ik moest door... en mijn hoofd er goed bij houden! Want er was zóveel dat ik moest regelen en reorganiseren na mijn scheiding. Pas toen alles zo goed als geregeld was, stortte ik als een kaartenhuis in elkaar. En kwam ik in een diep dal terecht... 

Het was een periode van afscheid nemen! Rouwen! De pijn moest ik helemaal doorvoelen! Ook onverwerkte stukken uit mijn verleden. Ik ging in zien dat ik dingen hoognodig moest gaan veranderen. Niet alleen in mijn leven, maar ook in mijzelf. 

Zelfliefde ❤️ was het antwoord!!! Het houden van mijzelf! Het zorgen voor mijzelf! En vooral het luisteren naar mijzelf! Het was tijd om mijn eigen dromen te gaan volgen...

   
Foto: Jordin EderveenVanuit mijn ervaringen en die van lotgenoten, weet ik wat verlies met een mens kan doen. 

De impact die dit op iemand kan hebben, wordt vaak onderschat. Een verlies-ervaring kan je écht onderuit halen! Je kunt terecht komen in een Depressie. De zin en de wil om te leven kan het zelfs volledig wegnemen. 

Niet iedereen in je omgeving begrijpt dit. Of kan je hierbij helpen. Vooral als de mensen om je heen op een andere manier omgaan met verlies. Of hetzelfde niet hebben ervaren. Je kunt je dan héél alleen voelen. 

Als je voelt dat je in een donkere wolk zit, blijf er niet mee lopen! Je hoeft het niet alleen te doen! Zoek hulp! Ook als je ziet dat je kind vast loopt in zijn of haar verdriet. 


 

Ik zou je kunnen helpen bij het:  

 afscheid nemen via o.a. een afscheidsritueel 

maken van een gedenkmonumentje of Krachtvoorwerp 

 je beter in je vel te voelen via In-je-krachtbegeleiding 

 verbinding maken met je hart en je gevoelens via Dromenkind-afstemming 

 emoties en gevoelens zichtbaar maken en een plek geven via het maken van een Krachtbord.  


 

Wil je dat ik jou of je kind help bij het omgaan met een verlies of het afscheid nemen? 

Neem Contact met mij op. Dan bekijken we samen of ik iets voor jou of je kind zou kunnen betekenen. 

Praktische informatie is te vinden via de pagina Mijn werkwijze
Foto: Jordin Ederveen

 

E-mailen
Bellen